Jdi na obsah Jdi na menu

SNY

26. 12. 2009

Výklad snů

Abyste svým snům porozuměli, musíte si je v první řadě pamatovat J. Jeden z nejúčinnějších způsobů, jak toho docílit, je vést si snový deník. Učiníte-li tak, časem získáte vhled nejen do světa svých snů, nýbrž i do událostí, jež ovlivňují váš každodenní život. Seznámíte se i s obrazy pocházejícími z vašeho podvědomí a začnete poznávat a chápat své osobní symboly.


Jak si vést snový deník
Pořiďte si speciální sešit a mějte jej spolu s tužkou stále u postele. Probudíte-li se uprostřed noci, můžete si sen ihned zapsat.
Než se po probuzení pustíte do psaní, na okamžik zavřete oči a snažte se upamatovat na cokoli ze svého snu. Většina snů sestává z řady obrazů a vzpomenete-li si na jeden, možná se vám vybaví celý jejich sled. Pokud si na žádné obrazy nevzpomínáte, pokuste si uvědomit, jak jste se cítili, neboť i to může vyvolat vzpomínku na část snu.
Nyní se pusťte do psaní. Levou stránku sešitu můžete použít k vylíčení snu a vpravo pak připisovat poznámky a postřehy. Je důležité, abyste zápis pořídili dříve, než ráno cokoli uděláte. Čím je člověk bdělejší, tím méně si svůj snový svět uvědomuje. Jakákoli činnost, třeba ranní sprcha či pití kávy, vám rozptýlí mysl a tím i vzpomínku na prožitý sen. Do popisu zahrňte co nejvíce podrobností, včetně těch, které se vám zdají bezvýznamné či nesrozumitelné. Pište v přítomném čase; vaše líčení tak bude působit bezprostředněji.
Hrubý náčrt snu je tedy hotov - nyní je třeba jej prokreslit. Jednou z možností je zkoumat sny za pomocí určitých kategorií. Sen může rozebrat například podle těchto bodů:

Význam: Existuje přímá souvislost mezi vaším snem a událostmi uplynulého dne? Nebo sen odráží něco z minulosti?

Motiv: Jaký byl hlavní motiv snu? Utíkali jste před něčím? Už se vám tentýž sen zdál dříve?

Místo konání: Kde se sen odehrával?

Postavy: kdo ve snu vystupoval?

Pocity: Popište všechny prožité emoce. Pociťovali jste strach? Zlost? Zklamání?

Symboly: Hrála ve snu nějaká věc klíčovou roli - pták, strom či třeba vlak?

Slova či věty: Zaslechli jste slova či věty, jež se zdály důležité?

Jiné poznámky: Měla zvláštní význam nějaká barva či denní nebo roční doba?

 

 

 

 

Jak ovládat své sny

Autosugesce

Pečlivě zvažte, proč mít právě tento sen, a poznamenejte si, co byste se v něm rádi naučili. Než ulehnete ke spánku, soustředěně myslete na téma, člověka a místo, o němž si chcete nechat zdát.Prohlížejte si fotografii daného člověka, přemýšlejte o jeho povaze, snažte se vybavit si společně strávené chvíle, nebo se dívejte na fotografie či předměty z místa, které jste si zvolili. Pokud jste toto místo již někdy navštívili, připomeňte si zážitky z něj. Chcete-li snít o svém partnerovi, myslete na něj, na společně prožité okamžiky, na budoucnost vašeho vztahu či na to, co udělat pro jeho zlepšení.

 

 

Kladná ujištění

K tomu, aby vám mysl fungovala tak, jak si přejete, vám pomůže odříkání krátké, pozitivně znějící věty. Optimální je věta v přítomném čase a první osobě, která obsahuje vaše jméno a je snadno zapamatovatelná. Pomocí kladných ujištění můžete rozhodovat o námětu svého snu, například: "Já, Vašek, budu dnes ve snu létat nad Ostravou", nebo směřovat svou mysl k vyřešení nějakého problému. Jde-li vám o to druhé, zaměřte se pozitivně na výsledek, nikoli negativně na samotný problém, například: "Já, Vašek, zítra zvládnu všechny své pracovní úkoly", nikoli "Já, Vašek, se zítra nebudu stresovat a podléhat nátlaku". Svou ujišťující větu můžete napsat nebo nahlas odříkávat. Během dne ji několikrát zopakujte a po ulehnutí ji pronášejte do rytmu svého dechu.

 

 

Vizualizace snů

Vizualizace je forma snění za bílého dne, jež nám pomáhá docílit toho správného duševního stavu. Jarmile ulehnete a uvolníte se, vyprázdněte svou mysl. Co nejjasněji si představte výsledek, který od svého snu očekáváte, například vyřešení nějakého praktického či partnerského problému. A nyní si v duchu vybavte, jak byste se chovali a cítili, kdyby tento problém byl již vyřešen - uvolněně, klidně a plni sebedůvěry. Snažte se, aby vaše představa byla co nejpodrobnější; poté nechte svou vědomou mysl, aby vše během spánku zpracovala.

 

 

(Mám to vyzkoušené a pokud tomu opravdu věříte, tak se to stane..)

 

 

 

Noční můry

Jsou-li hlavními příčinami nočních můr stres a úzkost, pak by bylo rozumné snížit množství stresu za bílého dne. To se samozřejmě snáze říká než dělá, ale pomůže i jednoduchá relaxace před usnutím.

Nejlepší způsob, jak se s nočními děsy vyrovnávat, je přímá konfrontace s nimi. Jak to provést? Po probuzení si noční můru vybavte a krok za krokem si ji znovu přehrajte. Jakmile dojdete k onomu děsivému okamžiku - kdy se zjeví příšera nebo začne pronásledování či útok - neutíkejte před nebezpečím, nýbrž i sami zaútočili, ať již slovně či fyzicky. Smyslem tohoto počínají je, že pokud si konfrontaci nacvičte a zažijete v bdělém stavu, ve snu budete reagovat stejně. Jiný způsob překonávání strachu je neustále si svůj sen vybavovat, jeho průběh zapsat či nahrát na kazetu a toto líčení zas a znovu poslouchat nebo číst. Podstatou této metody je, že strach, jemuž opakovaně čelíme, se stává důvěrně známým a ztrácí nad námi moc.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář