Jdi na obsah Jdi na menu

Jing Jang

26. 12. 2009

Víte, že člověk by mohl žít 120 let!? Tvrdí to zcela oficiální medicína a mnozí léčitelé posunují tuto hranici dokonce až na 140 let. Člověk by však musel být úplně zdráv a nesměl by si organismus zbytečně ničit. Musel by dbát všech zákonů, které působí nejen na zemi, ale také ve vesmíru, jehož jsme součástí. Soulad zákonů, jenž řídí naše tělo, je nesnadný, avšak když je ho dosaženo, radost a štěstí z toho se ničemu nevyrovná. Takto to aspoň tvrdí orientální mudrci.

Princip dvojznačnosti
My dnes víme, že od dob Velkého třesku se vesmír stále rozpíná. Podobná rozpínavá energie funguje i v nás. Číňané pochopili, že vše existuje plus a minus, noc a den, teplo zima, prostě dvojznačnost téhož. Princip polarity nazvali jin a jang. Jin jako ženský princip a jang jako mužský. Vše je založeno na principu jin a jang. Energetická pulzace jinu a jangu je základem dynamiky, vývoje a charakteru věcí a jevů. Je-li tento vzájemný vztah narušený, způsobuje deformaci, nebo přeměnu. Narušením principu jin a jang dochází například v lidském organismu k nemocem a trvá tak dlouho, dokud není zase nastolena harmonie. Možná si řeknete, že je to jen teorie, ale kdepak! Tyto principy skutečně fungují a s jejich užitím lze skutečně léčit. Celá medicína byla rozpracována do nejmenších detailů a každá rostlina, každý prvek byl rozdělen podle principu jin a jang.
Vše, co jang je hutné, houževnaté, odolné. Vše, co je jin, se dere ke slunci, vzhůru, je rozevláté a křehké. Nic však není absolutní. Vše obsahuje jin a jang. Vždy záleží jen na tom, co daný okamžik převládá. Nejobecněji lze říci, že směrem ke středu je dominantní silou jang a z centra ven jin.
Orientální lečitelé volili na uzdravení vždy opak. Tedy na jin dávali jang a na jang zase jin. Také roční období měli rozdělené na jin a jang. Věděli, že lidé narození na jaře a v létě jsou více nemocní s průduškami, kdežto narození na podzim a v zimě mají spíš zažívací potíže.

Jin a jang určuje charakter
Detailním rozpracováním systému všech orgánů a vůbec všeho na jin a jang dokázali zpětně podle formálních ukazatelů určovat charakter lidské osobnosti, podle toho, jaký měl dotyčný člověk například ústa, oči, dýchání, řeč, čelo, vrásky, tvar hlavy, tvar a délku rukou atd. nejbohatší však v tomto směru byla iris - diagnostika, tedy určování zdravotního stavu z lidského oka. Samozřejmě, že se tomu učili dlouhá léta. Ale i dnes řada lékařů určuje z bělma a duhovky a očních víček řadu zdravotních potíží. Z barvy kůže nebo hlasových charakteristických projevů vám v krátkosti staří Číňané řekli, s jakými orgány máte problémy, která strava je pro vás vhodná,jaké máte psychologické reakce a mnoho a mnoho dalších věcí.
Princip jin a jang je platný dodnes, i když může být nazýván třeba zákonem protikladů. Po stránce praktického uplatnění na život dodnes zůstává nepřekonán

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář