Cibule =přírodní antibiotikum.Má dezinfekční účinky a je účinná i proti kašli.
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno, vložíme do porcelánové misky a zasypeme lžičkou cukru. Poté překlopíme obracenou sklenici a necháme odstát do druhého dne.Utvoří se šťáva, kterou užíváme proti kašli 3x denně lžičku.
Divizna = vhodná ke kloktání při angíně.Pije se též jako čaj při chřipkách.
Poznámka:bylinkové čaje sladíme nejlépe medem nebo přírodními sirupy.
Heřmánek = protizánětlivá bylinka.Používá se k zevnímu obkladu na zánětlivá místa.Uleví se nám, budeme-li heřmánkovým olejem natírat bolestivá místa.(Olej vyrobíme stejně jako olej majoránkový).
Jitrocel = ulevuje od kašle.
Kopřiva = "čisticí" bylinka (čistí krev)
Postup:
Spařím kopřivu horkou vodou a necháme cca 20 minut vyluhovat .Kopřivový článek pijeme vlažný ráno a večer.
Majoránka = účinná při rýmě, vtírá se do nosních dírek.
Postup při výrobě majoránkové masti:
Povaříme lžičku majoránky v troše vody nebo vína a necháme odstát cca 2 hodiny.Poté rozpustíme v másle nebo v sádle.Získali jsme majoránkovou mast.
Postup při výrobě majoránkového oleje: Do sklenice s uzávěrem nalijeme kvalitní stolní olej a do něj nasypeme majoránku.Opět zalijeme olejem a znovu přisypeme majoránku.Střídáme vrstvu oleje a majoránky, dokud nenaplníme celou sklenici.Pak nádobu zašroubujeme a necháme vyluhovat.
Meduňka = vhodná k uklidnění i na žaludeční nevolnosti
Měsíček zahradní = vhodný na jaterní potíže
Pelyněk = na zvýšení obranyschopnosti
Podběl= ulevuje kašli
Řebříček = čistí krev a působí proti křečím
Sedmikráska = snižuje teplotu a je vhodná proti kašli
Šalvěj = má antibakteriální a dezinfekční účinky, je vhodná ke kloktání při angíně.
Šípek = při potížích s vylučovací soustavou
Typy pro sběr
-Na jaře sbírej listy, kořeny, listy u mladé rostliny a květy
-V létě semena a plody, květy a listy u mladé rostlinky
-Na podzim kořeny
-Mysli na životní prostředí a trhej je s mírou
-Sbírej jen bylinky, které zaručeně poznáš
-Sbírej bylinky jen z čistých míst bez odpadků v dostatečné vzdálenosti od frekventovaných silnic
Bylinky nejlépe působí čerstvé, ale pokud je nespotřebuješ ihned,můžeš si je usušením uschovat na "horší časy".Zvlášť přes zimu se ti budou sušené bylinky určitě hodí.
Tipy pro sušení! -Rostliny se suší na stinných místech na papíře a je potřeba je často obracet!
-Můžeš je také spojit do svazků a pověsit na místo chráněné před deštěm!
-Než bylinky použiješ, polož je na plech a nech je asi 10 až 15 minut sušit
v otevřené troubě při teplotě 50 stupňů.Nepoužívej mikrovlnku!!!
-Usušené bylinky opatrně oddrol ze stonku a jemně rozetři mezi prsty.